video
Inget ord är så negativt laddat som ordet rasist. Men vad betyder det egentligen? Hur kan man se ner på en ras om det inte finns några raser? Legitimerar man begreppet ras genom att använda ordet rasism? Dessa frågor ställs till några av de mest berömda antirasisterna i svensk historia, för att vi skall kunna förstå vad som menas med begreppet antirasism.

Dessa frågor har länge varit de förbjudna frågorna, men eftersom Johan Andersson ringer upp toppolitikerna Birger Schlaug, Bengt Westerberg och Lars Ohly och utger sig för att vara intresserad student försöker de ändå ge någon form av svar. Fd Folkparti/Liberalledaren Bengt Westerberg kommer med en krystad förklaring om att rasism innebär en föreställning av raser, medan Vänsterpartiledaren Lars Ohly slarvar med fakta i ett försök att verka påläst om rasism. Ingen vill dock erkänna att de är rasister. Inte ens SMR/NMR.
Slutsatsen är att det finns två vägar att välja. Antingen tror man att det finns raser, då finns även en möjlighet att se ner på andra raser. Tror man däremot inte att det finns raser, så finns det ingen rasism. Den undermåliga journalistiken i Sverige har gjort att politiker länge kunnat komma undan med att hävda att det inte finns några raser, men att det ändå finns rasism.

Antirasism är alltså en jakt på människor som inte finns, som om de funnits inbillat sig att något som inte finns.

 

Skänk en peng till Granskning Sverige så vi kan fortsätta det vi gör!

Kommentarsregler

Kommentarer förhandsgranskas inte av GS och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.