GRANSKNING SVERIGES HISTORIA – WPBakery

Dokumentärer och samtal
Johan Andersson startade Granskning Sverige 2014 med ett enkelt Youtubekonto. Idén var att bygga en folkrörelse av medborgarjournalister, för att balansera upp att svensk journalistik under lång tid strukit politiskt korrekta makthavare och globalistiska lobbygrupper medhårs. I början sändes några mytomspunna granskande dokumentärer, t ex program om Fredrik Reinfeldts mörka hemligheter samt Socialdemokraternas samarbete med revolutionära och våldsamma kommunister. Efter något år, när flera ringare kommit med i folkrörelsen, blev det mer och mer fokus på korta samtal till politiker, journalister och tjänstemän. Dessa intressanta samtal, som fördes i en trevlig ton från Granskning Sveriges olika intervjuare, retade ofta upp makthavaren till den grad att man flydde samtalet med dåliga bortförklaringar eller ibland rena raseriutbrott.
Denna typ av folkrörelsebaserad medborgarjournalistik upprörde det samlade etablissemanget så mycket att man, efter flera års försök att ignorera fenomenet, bestämde sig för att agera.

”Hot mot demokratin”
Den svenska regimen, med Socialdemokraterna i ledningen, började organisera en plan för hur man skulle censurera bort medborgarjournalistiska Granskning Sverige från nätet 2017. Via den lilla partilojala lokaltidningen Eskilstuna-Kuriren började man fabricera ihop uppenbara fakenewsartiklar om Granskning Sverige. Hela den svenska regimen kommenterade, delade och verkade mycket upprörda över denna sk ”trollfabrik”. Med statsminister Stefan Löfven i spetsen, uttalade sig regeringsföreträdarna mangrant i perifera Eskilstuna-Kuriren, som plötsligt befann sig mitt bland Sveriges mediaelit. Regeringens ”demokratiminister” Alice Bah Kunke, hävdade t ex att Granskning Sverige var ett ”hot mot demokratin”. Ingen etablissemangsjournalist ifrågasatte absurditeten i att Sveriges regering påstod att trevliga samtal från nyfikna medborgare skulle vara ett ”hot mot demokratin”. Istället deltog man gladeligen i det som skulle utvecklas till en ren censurkampanj och som ledde till det största digitala bokbålet sedan andra världskriget.

Fabian Fjälling får hembesök av Expressen
Pseudonymen Erik Johansson var en profilerad och mycket duktig medborgarjournalist i folkrörelsen Granskning Sverige. En dag råkade han skicka en länk till ”journalisten” Malin Lernfeldt, där hans namn bakom pseudonymen avslöjades som Fabian Fjälling. Det var tydligen en så relevant och angelägen nyhet att det bara dröjde ett par timmar innan Expressen flugit en journalist och en kameraman på hembesök hos Fabian Fjälling ända från Stockholm till Göteborg. Fabian visste vad som väntade och tog emot med mobilkameran och några frågor. Expressenjournalisten Diamant Salihu verkade däremot helt oförberedd.
-Är det du som skriver på sajten Granskning Sverige, frågade Diamant Salihu?
Han hade inte ens hunnit sätta sig in i att Granskning Sveriges koncept handlade om att ringa och lägga ut på Youtube. Det helt uppenbara syftet med besöket var att ta sig in hos Fabian, få film/foto, hänga ut, skandalisera och skrämma via någon guilt-by-assosation.
Tack vare att Fabian Fjälling läste spelet rätt kunde hans egen mobilfilm, där han får Expressenjournalisten att bli svarslös och fly, få upp mot 30 gånger fler visningar än Expressens fulklippta version. Siffrorna är lite osäkra pga av senare censurering, men i skrivande stund har Expressens orginalreportage fortfarande inte nått mer än dryga 6000 visningar, medan en av alla återuppladdningar från Fabians primitiva mobilfilm har över 90 000 visningar. Det kan ha varit så att det bl a var detta som retade Thomas Mattsson och Expressen till att ta till hårdare metoder?

Censurerade från Facebook & Google/Youtube
Det är inte helt klart vem som tog initiativ till att försöka få alla Granskning Sveriges konton på Youtube och Facebook raderade? Vad vi vet är att Socialdemokraterna betalade ut pengar till organisationer som massanmälde klipp på t ex Facebook. Granskning Sveriges supportersida på Facebooksida släcktes ned,  efter massanmälningsattack, officiellt pga av kommentarer som skrivits på sidan.
Strax innan riksdagsvalet 2018 kopplade det Socialdemokratiska Partiet och familjen Bonnierkoncernen  in hela sin väloljade proffesionella regimorganisation och gick till fullskalig attack. Med DN och Expressen som spjutspets hoppade man på svenska Google/Youtubechefen Anna Wikland och trakasserade henne när hon var på fest, samt när hon skulle hålla föredrag för barn. Anna Wikland, som var helt oförberedd försökte hjälpligt försvara Granskning Sverige initialt med argument som att ”har de gjort något olagligt, så får vi ta bort det”. Detta var naturligtvis inte det svar Bonnier/Regimen ville ha. Efter några dagar kunde man tydligt se hur Anna Wikland blev mer och mer desperat och gråtfärdig av den ovälkomna och lika brutala uthängningen. Expressen & DN buntade ihop Granskning Sverige med pedofiler, islamiska statens massmord och förintelseförnekare för att få maximal effekt. Samtidigt som detta mediadrev var som värst och Googles & Youtubes amerikanska chefer samtidigt hängdes ut i skandalartiklar, kallade regeringen till sig nätjättarna och hotade med direkta censurlagar man inte gick med på att censurera bort just Granskning Sverige. Inför detta enorma tryck gav nätjättarna upp och plockade godtyckligt, utan motivering, bort fyra stycken youtubekonton. Dessa konton hette ”Granskning Sverige”, ”Johan Andersson”, ”Erik Johansson/Fabian Fjälling” och ”Granskning Sverige – Praktikanten” och hade sammantaget gjort 1000-tals program och avslöjande samtal till makthavarna. Varför just dessa fyra censurerades var dock oklart. Kontona hanterades av olika personer och hade olika profil, även om grundidén, att ringa och fråga makthavarna, var gemensam. Var det faktumet att alla fyra kontona använt sig av Granskning Sveriges logga som avgjorde? Det som talar emot det var att flera mindre konton, som använt sig av loggan, inte togs bort. Kanske var det så att Sveriges regering och Expressen, mitt i mediastormen, kunde sitta och diktera för Google vilka konton som skulle plockas bort.

Svenska staten avslöjar sin verkliga demokratisyn
Hur kunde det komma sig att ett litet ideellt, hemmagjort projekt med en mycket blygsam prenumerantskara på Youtube fick hela regeringen att kasta masken och avslöja att man inte alls tror på demokrati, pressfrihet, yttrandefrihet och åsiktsfrihet? Förmodligen hade Granskning Sveriges koncept hittat en känslig nerv hos det svenska etablissemanget, vars maktutövande byggts kring principen att man pratar OM, inte med människor, vars frågor regimen inte kan kontrollera.

Feministinspektionen
Granskning Sveriges grundare förutspådde redan från starten att en censurattack skulle komma. Därför försökte man tidigt att bygga en folkrörelse med många youtubekonton, samt inspireration och hjälp till systerkanaler. En som hade stora framgångar var ”Arg Norrlänning”, vars särpräglade samtal samlade en egen supporterskara. Den mest framgångsrika och kända kanalen blev dock Feministinspektionen. Trots drevet mot Granskning Sverige 2018 fanns alltså denna kanalen kvar.

Robert Aschberg blir avslöjad

År 2019 fick Robert Aschberg, med kopplingar till den socialdemokratiska regimen och hans partilojala TV-program ”Trolljägarna”, uppdraget att släcka ner även Feministinspektionens konto på Youtube. Upplägget var samma som året innan. Han skulle samköra ett regimuppbackat mediadrev, under ledning av TV-programmet ”Trolljägarna”, med en påverkansoperation mot Google.
Robert Aschberg såg förmodligen framför sig hur han skulle översvämmas av ryggdunkar, pengar och nya utnämningar, som en följd av att han varit mannen som utplånat all medborgarjournalistik från Youtube och samtidigt hängt ut Granskning Sveriges grundare Johan Andersson.

Robert Aschberg blir överlistad
Robert Aschberg har byggt en mediakarriär på att flytta mediaetiken i en riktning som närmar sig och allt oftare överskrider den anständiga och legala gränsen. Ofta har Robert Aschberg gett sig på svaga personer, som varken haft möjlighet eller ork att försvara sig. Precis som Thomas Mattsson och Expressen hade Robert Aschberg inte räknat med att  folkrörelsen Granskning Sverige och Feministinspektionen åter igen läst situationen rätt. Tillsammans hade man nämligen gjort den största granskningen av Aschbergs, minst sagt tvivelaktiga, förflutna. Timmarna före Robert Aschbergs TV-program ”Trolljägarna” och den synkroniserade påverkansattacken på Youtube/Google, släpptes dokumentären om Robert Aschberg, som alltså bara fick vara uppe några timmar innan youtubekanalen Feministispektionen, helt utan motivering, precis som Granskning Sverige året innan, släcktes ned. Då hade dock dokumentären redan fått stor spridning och den sk Streisand-effekten verkade med full kraft. Vanligt folk delade och återpublicerade dokumentären i alla möjliga sammanhang. Feministinspektionen/Granskning Sveriges program om Robert Aschbergs mörka förflutna seglade hastigt upp som en av de mest spridda och sedda medborgarjournalistiska dokumentärerna någonsin. Viraliserad av Robert Aschbergs egna försök till mediadrev.

Etablissemangets reaktion på censuren
Familjen Bonnier och (S) har uppenbarligen en sådan makt att ingen vågat uttala sig om den helt öppna censureringen av Granskning Sverige. En censurering som på allvar visat att Sverige inte är att betrakta som en demokrati med fri press och yttrandefrihet.
Hur kunde det vara möjligt att  ingen i hela Sverige, med en så uttalad demokratisk profil, reagerat? Granskning Sverige har ringt runt och frågat några mediaföreträdare som profilerat sig som förespråkare för även ickePK/ickesocialliberalas rätt att yttra sig.
Yttrandefrihetsexperten och VD:s för ”Utgivarna” Nils Funcke, som t o m försvarat NMR:s demonstrationsrätt, sa att vi säkert kunde förstå vad han tyckte om censureringen, men lade till att ”jag väljer att inte uttala mig i nuläget”
Den rikskände TV-profilen Janne Josephsson betedde sig mycket märkligt. Först påstod att han ”tänkt mycket på Granskning Sverige” för att sedan direkt börja hävda att GS behandlat Robert Aschberg illa, vilket tydligen gav honom rätten att slänga på luren i örat innan några fler frågor eller kommentar hann yttras.
När drevet var som värst uttalade sig Reportrar utan Gränsers dåvarande ordförande Jonathan Lundqvist generellt om problematiken med att nätjättarna ”äger” yttrandefriheten. Även Sverigedemokraternas Mattias Karlsson höll i samband med censurkampanjenett tal om att han stöttade alternativmedia i allmänhet. Ingen av dessa herrar uttalade dock direkt stöd för Granskning Sverige, eller gav direkt kritik mot Bonnier-Regimens censurkampanj.